7 Şubat 2015 Cumartesi

Cevizli İrmik Helvası

 
Yiyebilmek için bahaneler ürettiğimiz tatlılardandır.Cenazelerde,düğünlerde,bayramlarda yapılır ve sevilerek yenir.Binbir zahmetle yapılan irmiğin en güzel halidir.İrmiğin,tereyağın,şerbetin uyumlu buluşmasıdır.Yöre yöre yapılışı değişir.Güneydoğuda tuzsuz peynir ile de yapılır.En güzel lezzetide helvaya katılan kuruyemişler verir.Fıstığın,cevizin,fındığın,bademin ve birçoğunun lezzeti zenginleştirir tatlımızı.Sizlerde bahaneler üretmeden hemen yapmalısınız. :)
Malzemeler :
300 gram irmik
150 gram tereyağı
1 su bardağı ceviz
Şerbeti için :
1 litreye yakın su ve süt karışımı
200 gram toz şeker
ve biraz taze nane
Yapılışı :
Şerbetin malzemeleri bir tencerede ; şeker eriyene kadar ısıtılır.Birkaç yaprak taze nane atılır.Geniş bir tencerede yağ eritilir.Kızgın yağa irmik ilave edilir.İrmik biraz kavrulduktan sonra ceviz eklenir.Esmer şeker rengine ulaşıncaya kadar kavrulur.İsterseniz daha az kavurabilirsiniz.Rengin kıvamı olduğunda şerbetimizi ekleriz.Tencerenin ağzı kapalı bir şekilde helvamızı demlenmeye bırakırız.Şerbete attığımız nane hafiften Antep fıstığı tadı verecektir.Helvamızı servis etmeden önce ellerimizle ovalamalıyız.Tane tane olan irmik helvamız yenmeye hazırdır.Afiyet olsun... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder