Ekmek soframızın baş tacıdır.Kutsallaştırılmış temel besin öğelerimizdendir.Her şehrimizde farklıdır ekmeğin serüveni.Kimi yerde sacta,kimi yerde taş fırında,kimi yerde tandırda pişirilir.Annelerimizin
en çok yorulduğu,bizlerinde en çok sevindiği iştir.Sıcacık ekmeğin üzerine tereyağı sürüp yemenin lezzetini hiçbişe veremez.
Ekşi mayayla yapılan ekmeklerde ayrı bir lezzettir.Ekşi mayanın yapılışı blogta yer alıyor.
Ekmek yaparak sofranıza lezzet katmanızı öneririm. :)
Malzemeler
1 su bardağı ekşi maya
2.nevi ekmeklik un 500 gram
1 kilo tahıllı un
500 gram tam buğday unu
Sizler bu kadar çeşitli un kullanmak istemiyorsanız normal ekmeklik un kullanabilirsinz.Öncelikle ekşi mayamızı 500 gram tam buğday unu ve ılık suyla muhallebi kıvamına getiriyoruz.Böyle 4 saat kadar bekletiyoruz.4 saat sonunda tüm malzemeleri karıp,yoğuruyoruz.Tuzu hamuru toparladıktan sonra eklemeliyiz.Mayayı etkisiz hale getirmemesi için.20 dakika kadar hamurumuzu yoğurmalıyız.En son olarak pişirme kaplarına alıp 2-3 saat mayalanmaya bırakıyoruz.Fırına atmadan önce üzerine su sürebilirsiniz .200 derecede 1-1,5 saat arası pişirilir.Afiyet Olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder