Saklama yöntemlerinin en lezzetlisidir.Ülkemizin dört bir yanında farklı tariflerle,çeşit çeşit malzemelerle yapılıyor.Sirkeyle mi ? limon suyuyla ? daha lezzetli olduğunun tartışmaları filmlere bile konu olmuştur.
Bu yaz İzmir'in bir köyünde aile dostumuzun turşularını tattım.Sirke ruhuyla yaptığını söyledi.Gerçekten yediğim en leziz turşulardandı.
Yöre yöre kullanılan mazlemeler sirke çeşitleri değişiyor.Karadenize doğru hamsi turşusu,Güney'e doğru patlıcan,sarımsak turşusu,Doğu'ya doğru doğadan toplanmış ot turşuları,Ege'ye,Batı'ya doğruda armut,erik gibi meyve turşularına rastlarız.
Birkaç püf noktayla sizlerde güzel turşular yapabilirsiniz.
_Turşu suyunun önceden kaynatılıp soğutulması gibi.
_Turşu kavanozunun en altına nohut koyarak renginin berrak kalmasını sağlayabilirsiniz.
_Sert sebzeleri bir bıçak yardımıyla yarıklar açarak,çabuk olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
_Kalın tuz kullanıp,miktarına dikkat etmelisiniz.Yoksa fazla tuz turşuları eritir.
_Sirke ruhu kullanarak turşunuzun lezzetini artırabilirsiniz.
_Turşu kavanozunun en üstüne maydanoz veya taze kişniş ekleyerek,alışılmış lezzet rahyasını değiştirebilirsiniz.
En güzel sofralarda sevgiyle,emekle,sabırla yapılan lezzetler vardır.Sizde yaptığınız her lezzete sevginizi katın.Eminim tüm sevdikleriniz sofranızdan hiç kalkmak istemeyecektir.Afiyet Olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder