Ekmeğin en lezzetlisidir ekşi mayayla yapılanı.Yaşamın ilk yıllarından günümüze kalan ekşi maya; tam buğday unuyla ve ılık suyla en az 1 haftada oluşmaktadır.Mayanın ilk iki günü 12 saatte bir un ve ılık suyla karıştırıp,Sonraki 5 gün içinde de günde 1 kere aynı işlemi uygulayarak çoğaltarak ekşitebilirsiniz.İlk iki gün bir tülbentle ağzını kapatıyoruz.Sonraki günlerde ise ağzına sıkıca kapatıp hava almasını engelliyoruz.Bir kere ürettiğimiz ekşi mayayı yılllarca uyutarak bozulmasını önlüyoruz.Ekmeklerimde kullandığım ekşi mayayı akşamdan tam buğday unu ve ılık suyla çoğaltıyorum.Sabah 5 te ekşi maya ve ekmeklik un ile hamurumu yoğurup 5 veya 6 saat mayalanmaya bırakıyorum.İstediğiniz şekli verip de mayalandırabilirsiniz.Mayalamayı yapacağınız kapın içine mutfak örtülerinizden serebilirsiniz.Taş fırında 1 ila 1,5 pişiriyorum.Sizinde pişirdiğiniz ekmekler resimdeki gibiyse başarmışsınız demektir.Afiyet Olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder