Biga veya ilk maya olarakta bilmekteyiz.En leziz ekmeklerin ekşi mayayla yapıldığını söyleyebilirim sizlere.Düğünlerde,dost meclislerinde en çok ekmeğe önem verilirmiş.Artık bu kültürün kalmadığının farkına varmışsınızdır.Mayası arttılırmış,doğallığı kaybedilmiş ekmekler piyasada yer alıyor.Bu yüzden ekmeklerinizi kendiniz yapıp,sofralarınızı şenlendirmelisiniz.Çok basit püf noktalarla ekmeğinizi yapabilirsiniz.Malzemelere ve yapılışına hep birlikte bakalım. :)
Malzemeler :
450 gram buğday unu
100 gram tam buğday unu
375 gram su
10 gram kaya tuzu
100 gram ekşi maya
25 gram kadar zeytinyağı
Yapılışı : Ekşi maya su ile açılır.Üzerine tam buğday unu eklenir.Buğday unu ve tuzu birlikte eleyip,mayalı su karışımına eklenir.Hamur yoğrulmaya başlanır.Toparlanmaya yakın zeytinyağı eklenir.20-25 dakika yoğrulur.Çok az ıslatılmış bir kaba hamur konur ve 1 saat sonra zarf şeklinde katlanır.Her bir saat sonunda katlama işlemi yapılır.Bu işlem 6 kez yapılır.Hamur bu işlemlerin sonunda mayalanmış hale gelecektir.Daha sonra tezgahın üzerine un serpilip hamur aktarılır.İstenilen şekil verilip,temiz bir örtü serilmiş mayalama kabına (banneton) un serpilerek,hamur konur.2 saat kadar mayalandırılır.Fırına atılırken üzerine bıçakla çizik atabilirsiniz.Böylelikle içinde bulunan gaz rahatlıkla dışarı çıkabilir,daha esnek ekmekler elde etmiş olursunuz.Isıtılmış fırında 1 saate yakın pişirilir.Fırın ısıtılmadan,ısıya dayanaklı bir kapta su koymalısınız.Nemli bir ortamda pişen ekmekler daha lezzetli olacaktır.Afiyet Olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder