17 Mart 2015 Salı

Kars Ketesi

Kete Doğu'da birçok ilde yapılır.Bence en güzelini Karslılar yapar.Bu lezzet şahikasının ; Orta Asya'dan gelen Terekeme Türklerinin getirdiği söylenir.Bu Türk boyundan olan ailem de keteyi çok iyi yapan sevdiklerim var.Annemin en iyisini yaptığını söyleye bilirim.Bayramlarda vazgeçilmez yiyeceğimizdir.Akrabalar toplanır imece usulü herkese yapılırdı.Ne yazık ki artık bu kültür kalmadı.Herkes evlerinde üçer beşer pişirmeye devam ediyor.Kaybolmaması unutulmaması gereken bir lezzet.Denemenizi çok isterim.Gerçekten lezzet şahikası olduğunu göreceksiniz. :)

Malzemeler :

Hamuru için :
1 kg un
25 gram yaş maya(yarım paket kadar)
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı kadar ılık süt(kulak memesi kıvamında)
100 eritilmiş tereyağı

İçi İçin :
500 gram tereyağı
2-3 su bardağı kadar un
Tuz

Yapılışı :Tüm malzemeler karılarak hamur tutulur.Yarım saat mayalanmaya bırakılır.İçinin tereyağı eritilir.Çıkan köpükler alınır.Yağ hafiften soğutulur.Un ile yağ karıştırılır.Ceviz gibi serpileceğini düşünerek un miktarını ayarlayın.(Verdiğim yağ ve un ölçüsü tutmayabilir).Hamuru istediğiniz büyüklükte bölün.Mantı hamuru inceliğinde açın ve her yerini eritilmiş tereyağı ile yağlanır.Kare şeklinde yapılan gözlemeler gibi katlayın hamuru.Daha sonra içini ortasına ekleyip,hamurun tüm kenarlarını bir araya toplayın.Bir parmak kalınlığında inceltin.Üzerine yoğurt.yumurta,tereyağı sürün.Çatalla delikler açarak 180 derecede pişirin.Afiyet Olsun :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder